070-723 97 19

Häckklippning

Vi utgår från norberg

En jämn och fin häck

För att få till en jämn och fin häck är häckklippning verkligen A och O. Vi på Stig Nylanders har stor erfarenhet av häckklippning och utför alltid ett professionellt arbete av högsta kvalitet. 

Offert häckklippning

Något som är viktigt att tänka på är att de flesta sorters häckar mår bäst av att klippas ett par gånger per år. Ett bra tips är att klippa häcken någon gång före midsommar och sedan en gång till under sensommaren.

 

En vanlig fråga är när häcken ska klippas och på denna fråga är svaret olika beroende på vilken häck som avses. När det gäller häckar som blommar om våren är det bäst att vänta till sommaren, helst då efter midsommar. 

 

Den så kallade JAS-perioden som pågår från juli till september är den bästa tiden för att klippa så kallade “blödare”, det vill säga häckar eller buskar som savar mycket under våren. De flesta lövhäckar och unga häckar mår bra av att hållas efter frekvent under JAS-perioden. På så vis blir de tätare och får lättare att behålla formen. När det gäller barrhäckar som thuja och idegran är hösten den bästa tidsperioden för häckklippning eftersom häckens tillväxt då har stannat av.

 

Den största fördelen med att klippa häcken kontra att låta häcken vara friväxande är att de klippta häckarna blir tätare än de friväxande. Fler fördelar med häckklippning är att man då själv har möjlighet att reglera häckens storlek och form.

 

Något annat som man bör tänka på när man har häck är att det kan finnas lagkrav gällande häcken. Om det finns risk för att häcken skymmer sikten vid exempelvis en utfart eller en vägkorsning så bör du kontakta din kommun och fråga vilka regler som gäller. Ett exempel på en sådan regel som ofta finns är bestämmelser kring hur hög häcken får vara. Om häcken behöver kapas på grund av rådande bestämmelser går det också bra att kontakta oss på Stig Nylanders för hjälp med häckklippningen.

 

En häckklippning går oftast till på följande vis. Det första steget innan häcken klipps är att planera häckklippningen och se över hur häcken ser ut i befintligt skick. Om ni kontaktar oss på Stig Nylanders är detta något som våra skickliga häckklippare kommer ut och gör.

 

När häcken har setts över påbörjas klippningen enligt plan. I de flesta fallen klipps häcken uppifrån och ner mot stammen. Våra professionella häckklippare arbetar följsamt och ser till att häcken får den struktur och den form som kunden önskar.


När detta grovarbete är utfört återstår bara finklippning. I detta skede trimmas häcken och våra professionella häckklippare plockar fram sitt öga för detaljer och finputsar det sista.

 

Att klippa häcken regelbundet och ha en tät och fin häck är något som verkligen ger ens bostad ett rejält lyft. Det blir trevligare att vara ute i trädgården eller att titta ut genom fönstret, det ser trevligare ut utifrån, det kan imponera på grannarna och sist men inte minst så ökar det värdet på hela bostaden vid en eventuell försäljning.

 

Att hålla häcken i trim är en investering som lönar sig!